Vlna, vlnka a pro změnu kachna

14.01.2012 21:08

Je sobota, za okny se klube sluníčko a nás dnes čeká jedna z velkých oddílových výprav. Cíl je jasný, spočíst všechny káně a přidat k tomu i všechno ostatní, co má peří a něco společného s vodou. Cesta autobusem do Chomoutova uběhne rychle a my už stojíme s nastartovanými dalekohledy za vesnicí.  Fouká silný vítr, se kterým bojují nejen poštolky a drobní pěvci. I ta labuť, která jako neohrožená dělová koule letí vpřed, má s ním určitě práci. Zaznamenáváme také první káně – a rovnou dvě!  Na kormoráním ostrůvku posedává hejnko volavek. Bílé se třpytí jako perly doplněné černými obsidiány v podobě kormoránu. Popelavky jsou patrné až dalekohledem. Volavky mizí na ostrůvek a my natěšení na racka tříprstého spěcháme dále.

Volavky bílé

A v dálce na vodě konečně plují první kachny – rozbalujeme své nádobíčko. Dnes máme dva stativáky, takže třeba něco vyšťouráme, ale ptáci jsou daleko. Rozeznáváme mezi vlnami pouze krky kormoránů, matné siluety kachen a občas proletí nějaký ten velký racek. To už se však před námi jako tyrkysový míč mihl ledňáček a usedl nedaleko od nás. To je ale nádhera! Pravý drahokam. Pomalu se blížíme ke kachnám, ale najednou opět, už po několikáté, něco vyrušilo z ostrova volavky. Počkejte, tam letí sokol!

Sokol stěhovavý

Ten se ale předvádí. Nicméně po několika minutách svůj boj s mohutnými poryvy větru vzdává. A mezi vlnami a vlnkami nacházíme pro změnu jen kachnu, kachnu a zase kachnu. Co to však naše oči nevidí, jedna kachna asi z 200 dalších není kachna, je to chocholačka! Tak přeci jenom jsme se dočkali alespoň nějaké změny. Ostralka ani hohol nikde a tříprsťáka si nezasloužíme, asi jsme nebyli hodní.

Volavka popelavá a kormoráni velcí

Ale nemyslíte, že by se v záznamu vyjímali? Tak to dopadá, když člověk někomu slibuje, aby nalákal lidi… Míjíme několik babek a přeci jen jsme se dočkali! Támhle letí huse, z trávy vyplouvá ostralka, opodál si na hladině hraje párek kajek a turpan. Tak jsme je tedy našli, alespoň tak, v papírové podobě. I taková obyčejná hra dokáže přinést zajímavé výsledky. Máme nové druhy ptáku, Věděli byste třeba, kdo je MRČÁK, LEZOUNEK, ZAHLOZOBEC ZELENONOHÝ,OLŠENKA  a nebo OCASNÍČEK PLOTNÍ? Nu, můžete přemýšlet… Sluníčko střídají mraky a z nebe se pomalu snášejí první vločky. Vítr vaje snad ještě krutěji a mezi vlnami není pro změnu ani vlnka, ani kachna. I rákosí v mokřadu bolestně křičí, a tak míříme k autobusu s krásným počtem pěti kání.

Text: Kateřina Ševčíková

Foto: Ondřej Belfín

Zpět