Vítání ptačího zpěvu v Tovačově

02.05.2011 21:20

 Jelikož je dnes Vítání v Tovačově, sedíme už pěknou chvilku v autobuse a přemítáme, co bychom mohli vidět. Chvilku po půl osmé už nás vítají téměř opuštěné rybníky. Zaraženě pátráme dalekohledem, ale vidíme jen několik lysek, pár poláků velkých a do uší se nám dere relativně vzdálený křik racků chechtavých. Avšak za chvíli se setkáváme s čírkou modrou, několika lžičáky pestrými nesmyslně přelétávajícími vodní plochu sem a tam, roháči, slípkou zelenonohou a zajímavě vybarvenou samicí poláka chocholačky. Ke všemu se nám za zády ještě směje pisík. U rákosí objevujeme 2 husy velké a 12 krásně žlutých housat, což nám ještě zvedá již tak dobrou náladu.

Polák velký M

Zanedlouho se střetáváme s hlavním vojem exkurze a objevujeme ještě potápku černokrkou, několik chocholaček a 2 kormorány. Z rákosí na nás vesele pokřikuje rákosník proužkovaný a nad vodou dovádějí rybáci obecní a černí (samozřejmě s všudypřítomnými racky). Také 2 husice nilské jsou zde k vidění. Na konci naší „vodní“ procházky nám přichystá překvapení cvrčilka slavíková. Téměř celou zpáteční cestu nás provází „klokot“ a jiné „hudební variace“ slavíků. Mimo jiné o náš sluch zavadí ještě zpěv: budníčka lesního, lejska bělokrkého a pěnice černohlavé skrývajících se někde ve spleti zeleně.

Husice nilská

Rákosník proužkovaný

Ještě nakukujeme na Annínský rybník, ale tam ve srovnání s předchozími objevy nenalézáme nic zajímavého, a tak jen občas zvedneme dalekohled a v paprscích popoledního sluníčka nečinně čekáme na autobus, kde zmoženi neustálým soustředěním pozornosti a naplněni dojmy (alespoň někteří) dřímáme… :)

Rybák obecný

text: Hedvika Šálková

foto: Ondra Belfín

Zpět