Prvomájový Tovačov

02.05.2012 19:37

V úterý 1. 5. 2012 byl státní svátek a tak jsem využil volný čas a vyrazil do Tovačova. V Olomouci nastoupil i Luboš, a tak nám cesta rychleji utíkala. Vystoupili jsme ve Věrovanech a zamířili k rybníkům. Ještě než jsme vyšli z Věrovan, přeletěli nás tři volavky, ale každá byla jiná. První letěla popelavá, za ní červená a na konci stříbřitá - co víc si přát na začátek dne. Podél cesty zpívali slavíci a pěnice hnědokřídlé. Viděli jsme také krásně vybarveného samce bramborníčka hnědého.

Bramborníček hnědý M

Přes hráz přeletovali racci chechtaví a občas se mezi nimi ukázal i nějaký rybák obecný. Na hladině byly obvyklé druhy, ale kromě nich i samec hvízdáka euroasijského. Nad rybníkem prolétli také dva jespáci bojovní a kukačka.

Lyksa černá

Postávali jsme na kříži a čekali. Dívali jsme se po rybácích černých a raccích malých, kteří by měli touto dobou protahovat, ale nikde nic. Až okolo desáté se začali ukazovat první. Někteří nám přelétali nad hlavami a krásně se ukazovali „v plné parádě“. Celkem jsme jich napočítali 24, což je docela pěkné číslo.

Rybák černý

Před odchodem pak přeletěl vodouš bahenní, který i tokal - pěkné zakončení prvomájového úterka.

Racek chechtavá

Foto a text: Ondřej Belfín

Zpět