Na otočku na Červenohorském sedle

05.09.2011 21:03

V sobotu 3. 9. 2011 vyrážíme jako obvykle na víkend na chatu do Jeseníků. Podvečer volám Jaromíru Beranovi, jestli se nevyjedeme na otočku podívat na kroužkování na Červenohorském sedle. Čas máme oba dva a tak v 6 mě vyzvedává a jedem směr sedlo. Za půl hodinky jsme na místě a potkáváme se tu s Mirkem Horákem. Většina sítí je stažená, fouká severní vítr a je jasno. Ptáci táhnou vysoko a tak se chytli jen nějaké červenky a budníček větší.

Mladá červenka obecná

Budníček větší

Ve 21 hodin jede pan Beran pro Františka Zichu na nádraží do Šumperka. My mezitím instalujeme reproduktory s křepelčím hlasem.  Na mp3 pouštíme ještě hlas sýce rousného (včera se chytli dva) a hlas lelka. Světlo se nepouští. Zůstali jsme do jedenácti a pak vyrazili zpět domů. Po příjezdu přemlouvám mamku a ráno v 5 hodin mě veze na sedlo znovu.

Pěvuška modrá

Hlas lelka jsme z mp3 pouštěli celou noc a vyplatilo se. Nad ránem se jeden chytil. Křepelky byly za noc čtyři a ještě jedna se povedla nahnat do sítě ráno v 10 hodin.

Lelek lesní

Křepelka polní

Ráno se vítr otočil a foukal jižní vítr. Roztáhli jsme všechny sítě a z mp3 pustili nahrávky králíčka, pěvušky modré a lindušky lesní. Hlavně táhli pěvušky modré a lindušky lesní. Občas byl také slyšet konipas luční.

Linduška lesní

Kolem osmé přijel ještě Jaromír Beran, tak jsme byli dopoledne čtyři.

Králíček obecný

Králíčku se okroužkovalo okolo 20 a mezi nimi byl také jeden králíček ohnivý. Pěvušek okolo 15 a lindušek lesních 7. Mimo to se chytali pěnice černohlavé, červenky obecné, budníčci menší a cvrčilky zelené.

Cvrčilka zelená

Jako posledí jsem v síti našli dva mladé ťuhýky obecné.

Mladý ťuhýk obecný

Budníček menší

Blíží se čas oběda, ptáků už se taky moc nechytá, tak se loučíme a jedeme dolů.

foto a text: Ondřej Belfín

Zpět