Labutě zpěvné v Tovačově

21.02.2011 20:59

V neděli 20.02.2011 jsem vyrazil z Olomouce do Tovačova. Před odjezdem autobusu jsem ještě stihl vyfotit havrany, kteří se proháněli na kraji parku. Jel jsem pozdějším spojem a tak jsem se do Tovačova dostal až v 10:15.

V sobotu pan Doupal viděl v Tovačově 3 orly a několik morčáků a hoholů. Doufal jsem, že budu mít také štěstí. Hradecký rybník byl zčásti rozmrzlý. Na vodě plavalo 9 hoholů a 18 morčáků velkých. 

Na ledě posedávalo několik racků bělohlavých a šedivek.

Když jsem se přibližoval k rackům, zpoza rákosiny vyplavali 3 morčáci malí.

Před rákosím rybníka plavaly čtyři labutě. Dvě z nich se ale lišily. Byly to labutě zpěvné. Jedna z nich byla známá zpěvanka s límcem 7R42; druhá byla bez límce. Nejspíš partner.

Z baťohu jsem vyndal stativák a prohlížel stovky kachen u rákosiny na zadním Hradeckém rybníku. Po chvíli je zvedl orel mořský, který si sedl k mrtvé rybě na led. Bohužel už jsem neměl čas, musel jsem vyrazit na autobus. Vracel jsem se přes alej, kde se výrazně ozývali drozdi brávníci. Kvůli psím závodům, ale víc ptáků v aleji nebylo. Při zpáteční cestě autobusem do Olomouce, v okolí Věrovan, mě zaujal kroužící dravec. Byla to káně rousná. To už bylo z neděle vše.

Ondra Belfín

Zpět