Chomouťák opět překvapil

07.04.2013 18:33

Je brzy ráno a mně zvoní u hlavy budík. Dnes vyrážím na Chomoutovské jezero. Společně se mnou vstává i můj mladší bratr, kterého ho jsem přemluvil, aby jel taky. Ve městě je prázdno, pouze úklidové vozy odklízejí zbytky odpadků po fanoušcích, kteří byli včera na fotbale. V autobuse jsme úplně sami.

Na místě už z dálky slyšíme kolonii racků chechtavých. Z rákosí na kraji jezera se nese vzduchem zpěv strnada rákosního. Na menším jezeře je jeden pár kopřivek a několik morčáků velkých. Po jednom z ostrůvků chodí dva vodouši kropenatí. Nad rákosím poletuje samec motáka pochopa a u břehu jezera sedí nejméně patnáct volavek bílých a deset volavek popelavých.

Samec strnada rákosního

Pokračujeme k výhlídce na velké jezero. K vodě se blížíme opatrně a pomalu, protože kousek od břehu plave pět ostralek štíhlých, nechceme je vyplašit. Než jsme se dostali k jezeru, byli už na focení daleko. Začínám tedy stativákem prohlížet ptáky na jezeře a nemůžu uvěřit tomu, co vidím. Všude jsou ostralky, hvízdáci, morčáci, hoholi, čírky… Prostě spousta krásných kachen. Vidět tolik druhů ptáků a v takovém množství na nějaké větší vodní ploše nemusí být nic neobvyklého, ale porovnám-li velikost Chomoutovského jezera a počet ptáků, kteří tu dneska jsou, tak je tu opravdu narváno. Začínáme počítat, ve většině čísel se shodujeme, a proto můžeme jít dál.

Jeden pár ostralek a samec kachny divoké

Z další vyhlídky vidíme na druhou stranu jezera i za ostrov, takže můžeme dohromady spočítat všechny ptáky. Mezitím co počítáme, přeletí nad jezerem racek žlutonohý. Ani nezakroužil a letěl dál na sever. Za chvíli máme před sebou na papíře konečná čísla. Ostralek je celkem 28! Neuvěřitelný počet, pravděpodobně rekord na jezeře. Hvízdáků okolo 50, čírek obecných 35, hoholů 18, morčáků necelých 20, 3 páry lžičáků, početně jsou zastoupeny taky chocholačky, poláci velcí a lysky. Pozorujeme taky pisíka obecného, který několikrát proletěl nízko nad hladinou jezera a pak přistál někde na břehu velkého ostrova. Na spadlém rákosu ve vodě hledá potravu pět konipasů bílých a dva konipasi luční, moje letošní první pozorování druhu.

Skupina ostralek na jezeře

Za hodinku nám jede autobus, tak to otáčíme a pomalu jdeme zpátky na zastávku. Pozorujeme ještě lindušky luční a strakapouda prostředního.

 

Text a foto: Ondřej Belfín

Zpět