Červenohorské sedlo a tah lindušek lesních

12.09.2011 20:05

Ráno v neděli 11. 09. 2011 čekám před chatou na pana Jaromíra Berana. Je tu přesně v pět, tak jak jsme se dohodli a tak vyrážíme podívat se na Červenohorské sedlo na kroužkování. Když jedeme, je ještě tma a tak jsou okolo silnice vidět jen svítící oči vysoké nasvícené světly auta. Stoupáme po serpentinách a potkáváme v protisměru lišku, která běží vzorně po krajnici silnice. Začíná svítat a my dorážíme na sedlo. Už zdálky slyšíme puštěnou mp3. Dnes se hraje mix – lelek, bělořit, rehek, linduška… V síti visí dva rehci a lejsek černohlavý.

Lejsek černohlavý

Je tu Martin Vavřík a Ladislav Jasso. Chlapi akorát vstávají, tak jim pomáháme roztáhnout sítě. Sítí je už jen část, protože dneska dopoledne se tu končí (než přijde dobré počasí).

Rehek zahradní

Chytají se hlavně nejčastěji protahující druhy: červenky obecné, budníčci, pěvušky a lindušky lesní. Zpestřením je pěnice slavíková, drozd zpěvný a sýkora modřinka. Počty odchycených ptáků a jiné informace naleznete na stránkách: https://fkcso.cz/chs/

Drozd zpěvný

Největší zážitek je pozorovat tah lindušek lesních. Láďa Jasso napočítal od 6:20 do 9:00: 689 lindušek lesních, 109 konipasů lučních, 113 břehulí říčních a 243 vlaštovek obecných.

Linduška lesní

V devět pomáháme balit sítě a světlo. Vše je sbaleno a my už nemáme jak pomoct. Zpátky jedeme přes Dlouhé stráně. Po cestě jsou vidět krásná panorámata. Zastavujeme na vrchu a jdeme okolo nádrže. Na smrcích posedávají křivky nebo lindušky a v keřích se prohánějí parukářky. Chceme je ve Vernířovicích na jednom místě zkusit chytat, a tak to otáčíme a jedeme dolů.

Sýkora parukářka

Ve Vernířovicích šplháme s výbavou do blízkého lesíka. Za chvíli je síť natažená a hlas parukářky hraje z mp3. Celkem se za hodinu chytli dvě a jeden brhlík. Pro dnešek to bylo vše.

foto a text: Ondřej Belfín

Zpět