Za strnadem severním v Polsku

21.01.2017 21:29

Po několika předchozích víkendech strávených v polích je zase čas na změnu. Už v pátek se rozhoduji mezi rackem mořským v Ostravě a strnadem severním (Calcarius lapponicus) kousek za českou hranicí v Polsku. Po dlouhém odkládání se konečně rozhoduji pro strnada. Domlouvám se s Michalem Jakubcem, že mě vyzvedne v Opavě, a odtamtud už pojedeme autem. Ráno na nádraží v Přerově potkávám ještě Jardu Vlacha, který nakonec mění během minuty svůj plán a jede se mnou. Krátce po deváté jsme v Opavě, tam nás nabírá Michal a vyrážíme. Projíždíme Kobeřice - Sudice - Cyprzanów a hned za městečkem Pietrowice Wielkie najíždíme na polní cestu. Po cca 100 metrech dojíždíme na místo, kde má být.

Vylézáme z auta, 10 minut tam pochodujeme a nic. Zachovávám klid a stále věřím, pak Michal volá: tady je! Strnad sedí asi 20 metrů daleko, chvíli ho pozorujeme a pak přelézáme do auta. Postupně se přibližujeme na 5 metrů a strnad spokojeně zobe potravu, kterou mu sem vozí spoustu lidí. Je krásný, a začíná se mu barvit hruď, což ukazuje na samce. Užíváme si ho asi půl hodiny. Potom mu taky přisypeme a mizíme zpět do ČR.

Strnad severní (Calcarius lapponicus)

Strnad severní (Calcarius lapponicus) s hrabošem

Zajíždíme k Pustým Jakarticím, tam mě kluci vysazují a loučíme se. Já ještě procházím pole, kde byli loni skřivani ouškatí - a celkově to tady mám rád, tak si tu ještě užívám zbytek dne. Pozoruji ťuhýka šedého, káně rousné, lesní a konopky obecné. Scházím pomalu k Opavě. Nad hlavou mi letí velký sokolovitý dravec, rychle koukám do dalekohledu. Raroh! Dává mi asi 4 vteřiny a mizí za horizontem, v dálce se střetává asi ještě s druhým. Ale nelze vyloučit ani sokola. Klidím se pomalu k nádraží, na řece Opavě jsou morčáci a dokonce jedna kopřivka. O kus dál i skorec, co asi musel ustoupit z hor kvůli ledu. Tím tento velmi úspěšný den zakončuji (ještě dřemlíkem pozorovaným z vlaku).

Morčáci velcí - samec vzdadu a samice vepředu

 

TEXT A FOTO: Ondřej Boháč

Zpět