Vítání ptačího zpěvu na Kozmických loukách

02.05.2017 20:26

Po předchozích "mokrých" dnech se budím do rána se sluncem, vstávám před šestou ranní a vycházím na vlak směr Bohumín. Kupuji lístek do Jilešovic a čekám na vlak, po několikaminutovém zpoždění přijíždí. Sedám do něj a postupně naskakuje zpoždění na 10,15,20,25,30 minut zpoždění. Z důvodu zásahu policie. V Brně v kolejišti našli mrtvého člověka a potřebovali se podívat, zda lokomotiva na sobě nemá červený flek. Ne, nebyl tam, se zpožděním 36 minut odjíždíme z Přerova. Ve Svinově jsem měl mít na přestup 27 minut. Zpoždění se naštěstí cestou trochu zkrátilo a vlak na Opavu čekal. Urychleně brutálním způsobem přelítám na nástupiště a přesedám do vlaku.

Vystupuji v Jilešovicích a začínám hodinovku. Po asi 10 minutách si uvědomuji, že slunce svítí i zde, z té hektické cesty jsem to ani nepostřehl. Procházím kolem Kozmickych luk, nad hlavou mi letí koliha malá a zpívají tu bramborníčci, pěnice a spoustu dalších ptáků, docházím do Kozmic a postupně se vracím. Procházím biopásem, zpívá tu slavík obecný, o kus dál cvrčilka zelená. U rozvodněné řeky Opavy pak zpívá konipas horský, hodinovka se chýlí ke konci a na jejím závěru potkávám lindušku rudokrkou. Dnes to bude ještě fajn…

Pohled na část Kozmických luk (více o lokalitě například zde: www.klub300.cz/clanky/lokality/338-kozmicke-ptaci-louky-uzasny-priklad-k-nasledovani)

Hodinovkou mi končí "práce" a po delší době se jdu na ptáky jen koukat. Schází se tu spoustu lidí (nakonec cca 50) dle očekávání se tu potkávám konečně po delší době i s kolegy ze Slezska. K pěkným pozorováním tak ještě různě debatujeme nekonečnými zážitky s ptáky. Nad loukami krouží moták lužní, přeletuje kukačka, slušné hejnko rybáků černých a hlavně jeřábi, ti tu poletují celý den. Zážitek je to krásný.

Jeřáb popelavý (Grus grus)

Jarda Vlach povídá, jak tu ještě brzo ráno na louce pozoroval přes hodinu bukače. Tiše mu závidíme… Po asi dvou hodinách na pozorovatelně přecházím ke kroužkovatelům, i tam povídáme a několik nás potom jde opět na pozorovatelnu. Na louku za chvíli přichází opět bukač! Vystavuje se na louce a vytahuje ze země různé červy. Koukáme na něj téměř hodinu, stativákem, objektivy, nebo jen očima. Všude se také pohybují vodouši bahenní a několik šedých. Někteří hlásí i jespáka obecného. S kamarádkou potom pokračuji sčítat kulíky říční do polí. Navštěvujeme také rybník Štěpán u Ostravy, tam nás potěšila třeba potápka černokrká na hnízdě. Tím jsem dnešek víceméně zakončil a mířím opět domů.

 

Text a foto: Ondřej Boháč

Zpět