Sčítání dravců

05.09.2017 11:41

Sčítání probíhá v polích na linii dlouhé 12,94 km, lokalita se nachází v oblasti Hané.

Na linii jsou sčítáni všichni dravci (druh+počet) a pokud to podmínky dovolí, snažím se určovat stáří i pohlaví. Zatím nevím přesně, do kdy budu sčítání provádět. Chtěl bych minimálně do 15 října, pokud to však čas dovolí, budu možná pokračovat až do zimy.

13.8. první sčítání: moták pochop (16), rozjíždí se jejich tah, převažují 1 K ptáci. Poštolka obecná (27) docela vysoký počet, něco však určitě místní ptáci. Káně lesní (18) zatím nic závratného, jejich hlavní tah by však měl přijít až více jak za měsíc. Raroh velký (1) dle očekávání se mi povedl najít, pravděpodobně pták potulující se po okolí. Krahujec obecný (1), místní pták z ostrůvku. Ostříž lesní (1) dospělý pták, jejich tah právě začal, a potrvá přibližně do druhé poloviny září.

28.8. druhé sčítání: káně lesní (36) počty se začínají zvyšovat, možná v souvislosti s počtem hrabošů na lokalitě. Poštolka obecná (16) silný úbytek pčtu v druhé části linie, překvapivě zatím žádná rudonohá, pokud se něco nezmění do dvou týdnů jejich výskyt u nás bude letos velmi skromný. Moták pochop (27) počty se začínají zvyšovat, vedou mladí ale pozorování byli i loňští ptáci a více samic. Včelojed lesní (2) společný tah, jejich hlavní doba tahu je z vrcholem, v září už budou pouze jednotlivci. Raroh velký (1) pravděpodobnost, že je to ten samý jedinec je shodná s možností že se jedná o jiného, pozorován jen o 3 km blíže. Moták lužní (1) hned z rána, mladý pták, teprve první mladý kterého jsem letos viděl, přitom tah motáků lužních by měl teď vrcholit.

TEXT: Ondřej Boháč

Zpět