Nakonec alespoň ta kachna...

15.01.2012 21:51

Dnes máme v plánu dokončit mapování vodního ptactva. Začínáme tedy tam, kde jsme včera skončili, v Chomoutově. Ale pohled na kakaově hnědý proud Moravy v nás naději na mnoho ptáků nevzbuzuje. Ale co když náhodou? Vody je méně než loni, nadšených sčitatelů také dost, ale jen ti vodní ptáci ne a ne se ukázat. No ne, po značném kusu ujité trasy jen za doprovodu hašteřivých sýkorek, letí čtyři kachny! A za nás! Počítáme…a další hejnko, která to očividně stáčí na Chomouťák  a za ním ještě jedno. O pár kroků dál nám na cestu prozpěvuje střízlík a do sněhem pocukrované krajiny se zvučně rozlévá bubnování strakapouda malého. Ale vodní ptáci pořád nikde.

Strakapoud malý

Na tomto úseku každý rok zaznačujeme morčáky, avšak to taky bývají stojaté vody pod ledem… No nevadí, času je dost, a tak pro velký včerejší úspěch vytahujeme obrázky s olšenkou, ocasníčkem a mnoho dalšími. Dnes vznikla akorát potápka jednooká, a tento nesmysl musím svést na sebe. Člověk už pro samou latinu neví, jak se ta Fringilla řekne česky a to, že někdy někdo přeslechne, se stává… Tak ještě si rychle stihneme zahrát na potáplice a fotografy a i medvědí honičku a vzhůru snad za kachnami! Řeka zeje prázdnotou, ale na Lazcích pod mostem se na nás usmívá štěstí! Kachny! Tak je všechny pěkně posčítat – doma zase budu počítat s mnohočleny, jako by mi to ve škole nestačilo. Jsme tak zahloubáni do diskuze, jestli je těch kachen 57, 58 nebo 59, že slípku na druhém břehu dlouho přehlížíme. Jak je krásná, ty její zelené prstíčky, bezchybné opeření a ten bíle blikající ocásek! Máme štěstí – přičítáme ještě několik potápek malých a pak už jen kachny, kachny, kachny…  Matematický příklad vypadá asi takto: 3M+2F+9M+8F+7M+3F… Sečteno a podtrženo, dělá to přesně, a na to upozorňuji, že přesně, 40 kačerů a 30 kachen, jako bych jen odhadovala…

Kachna divoká M

Teď už jsme se však rozloučili a já jen s Ondrou stojíme na břehu řeky u kojeneckého ústavu. Kachen je tu opravdu hodně, a počítání si nechám až na dlouhé zimní večery z fotek. A konečně i nějaká exotika, po novoročních oslavách se konečně vrátil sameček mandarinky. Pěkná tečka za kachnami - kachnička. Matematiky už dnes opravdu stačilo, trasa končí, a tak hurá za počítač a dát to všechno dohromady.

text: Kateřina Ševčíková

foto: Ondřej Belfín

Zpět