Mapování vrabců ve Velkých Losinách

20.02.2011 20:48

V neděli 13.02.2011 jsem vyrazil společně s ornitologem panem Jaromírem Beranem sčítat vrabce a pozorovat skorce do Velkých Losin. Po cestě jsme viděli dva ťuhýky šedé. Do Losin jsem dorazili něco před devátou. Tam jsme se vydali na trasu kolem říčky Losinky směrem ke kostelu a zpátky.  Bylo zataženo a trochu mrzlo. Hned u prvního domu jsme si zazanamenali první vrabce domácí. Ve vesnici jsme pozorovali velké množství semenožravých pěvců - zvonků min.150, čížků min.100. a stehlíků 18.

Na krmítkách jsme pozorovali 25 koňader a 6 modřinek. Zajímavý byl velký počet kosů - dohromady 27. Po chvíli jsme zpozorovali ve vzduchu několik hrdliček. Kdopak je asi zvedl? Ano, byl to náš známý krahujec. Už i při minulém sčítání se v Losinách zdržoval a číhal na vrabce.

U kostela jsme se konečně dočkali dvou skorců, kteří si zrovna pod mostem stavěli hnízdo.

Bohužel na druhém břehu Losinky jsme našli jednoho okroužkovaného skorce mrtvého. Nejspíš byl sražen autem.

V parku jsme viděli brhlíka, strakapouda velkého, sedm hýlů, dlaska, pěnkavu a střízlíka. Když jsme se vrátili k autu, měli jsme nasčítáno 174 vrabců domácích, 4 vrabce polní a 40 hrdliček zahradních. Autem jsme dojeli do Sobotína a odtud vyrazili pěšky podél řeky Merty do Vernířovic k obecnímu úřadu. Po cestě jsme pozorovali skorce.

Měli jsme štěstí, viděli jsme čtyři páry. Tím jsme úspěšně zakončili nedělní pozorování.

Ťuhýk šedý

Ondra Belfín

 

Zpět