Acrocephalus v (plném) proudu

02.09.2015 18:12

Bartošovické rybníky na severní Moravě i letos od poloviny července do konce srpna ovládají ptáci a ornitologové. I přes jisté materiální nedostatky se podařilo zorganizovat tradiční akci Acrocephalus, která se zaměřuje na odchyt migrujících ptáků v rákosinách.

            Druhý odchytový týden 25. 7. – 1. 8. proběhl ve znamení masových odchytů. Vždyť každý den se do linie 150 metrů sítí podařilo chytit přes sto ptáků, okolo osmdesáti se pak dennodenně kroužkovalo. V případě nočního náletu vlaštovek se však číslo patřičně vyšplhalo. Pestrost odchycených druhů již tak slavná nebyla, vítězili takzvaní „univerzální hnědí ptáci“. Nejhojněji chytané druhy byli nenápadní rákosníci (vědecký název Acrocephalus dal akci název). K přílivu „dvojčat“ – rákosníkovi obecnému a zpěvnému – se v průběhu týdne přidal proud pestřejších rákosníků proužkovaných, kteří ještě během předešlého týdne protahovali minimálně. A nezaháleli ani robustnější rákosníci velcí. Okroužkovali jsme jich okolo čtyřiceti!

            Letošní velké sucho, které poznamenalo i jinak podmáčenou rákosinu, zapůsobilo i na proudy protahujících ptáků. A tak se letos chytalo nezvyklé množství budníčků menších a po několika letech opět moudivláčci. Zdaleka největší senzací však byla samička krutihlava, která patřičně dělala čest svému jménu, div si hlavu neukroutila.

 Liniové odchyty jsme již tradičně doplnili odchyty v okolním luhu, a tak si pomocníci odvezli zážitek z kroužkování labutěte, puštíka, strakapoudů nebo mladé žluny zelené.

Za pozornost stojí i ptactvo zrovna nechytané. Na rybnících se pohybuje velké množství různých kachen, romantiku západů slunce svými hvizdy dokreslují vodouši a noci prokvákají kvakoši podbarvení skřeky puštíků. Nelze nezmínit ani pravidelné návštěvy orlů mořských, podtrhujících malebnost zdejší krajiny rybníků.

Co dodat víc, akce Acrocephalus je stále v plném proudu. Není tedy nic lepšího, než se přesvědčit na vlastní oči. Pokud se tedy nebojíte bahna, komárů a ptáků, přijeďte a pomozte poodhalit roušku tajemství ptačí migrace. Proudy rákosníků se snad nikdy neomrzí.

V případě zájmu o akci nás, prosím, kontaktujte!

Fotogalerie Ondřeje Belfína:

https://belonsis.rajce.idnes.cz/Acrocephalus_2015_30.7_-_2.8./

Odchycené druhy (v závorce uveden počet kroužkovaných jedinců): brhlík lesní (1), budníček menší (32), budníček větší (3), cvrčilka slavíková (7), drozd kvíčala (1), krutihlav obecný (1), kos černý (3), labuť velká (1), ledňáček říční (1), lejsek bělokrký (1), lejsek černohlavý (1), mlynařík dlouhoocasý (12), moudivláček lužní (27), pěnice černohlavá (11), pěnice hnědokřídlá (2), puštík obecný (1), rákosník obecný (58), rákosník proužkovaný (127), rákosník velký (44), rákosník zpěvný (92), rehek domácí (2), sedmihlásek hajní (2), strakapoud velký (1), strnad obecný (2), strnad rákosní (10), sýkora koňadra (7), sýkora modřinka (13), špaček obecný (2), vlaštovka obecná (65), žluna zelená (1)

 

Text: Kateřina Ševčíková

Zpět